Column: Weer geen bikinibody

zondag, 24 mrt 2024

Enige tijd geleden (acht weken om precies te zijn) schreef ik een column over het feit dat ik meedeed aan een programma voor een gezonde kickstart. Niet lijnen, want zo mag ik het niet noemen van de coach. Maar gezondere eet- en beweeggewoontes aanleren. En nu willen jullie natuurlijk weten hoe het ervoor staat. Ik liever niet, stiekem weet ik namelijk al dat ik mijn doel niet helemaal bereikt heb.

Braaf had ik mezelf in januari gemeten en gewogen en de eerste twee tot drie weken ging ik echt heel goed aan de bak. Want ja, ‘a bikinibody is made in winter’, you know. Dus ik zag mezelf de komende zomer al strak op mijn stretcher liggen shinen aan het strand. Nog nooit heb ik zo weinig chocolade tot me genomen en ik vond het niet eens erg. Na een dag gezonde zuivel, crackers, avocado, fruit en eiwitten, zat ik rete tevreden met mezelf en een kop thee op de bank. Nee hoor, ik had geen trek in zoete dingen. Of chips. Of slagroomijs.

En toch ging het niet echt volgens plan. Na die eerste weken was ik nota bene twee kilo zwaarder dan toen ik begon. Nou ja! Ik weet wel dat dat kan en dat je soms juist centimeters verliest en niet per se kilo’s, maar voor je motivatie is het toch een domper. Ik zag het nog niet erg goed komen met die na-fotosessie. Aan de ene kant baalde ik ervan, aan de andere kant dacht ik, ‘lekker belangrijk’. Dus de weken erna stond ik het ene moment vol goede moed een bak kwark met fruit en muesli in elkaar te flansen en het volgende stond ik weer te graaien in die snoeptrommel. (Kan toch niet helemaal niks in huis hebben voor de kinderen, toch?)

Mijn mede gezonde kickstarters hadden gelukkig ook niet allemaal evenveel discipline, dat was een schrale troost. Al waren er ook bij die helemaal volgens plan zes kilo kwijt raakten. Voor mezelf (en op verzoek van coach Judith) maakte ik letterlijk en figuurlijk de balans op. Ik ben erachter gekomen dat ik niet zo goed ben in het afwegen van mijn eten en het letten op calorieën. Wel heb ik geleerd om bepaalde producten te vervangen. Je kan nu eenmaal beter een handje ongebrande noten nemen dan een handje drop. En de beweging, dat lukt me in ieder geval praktisch iedere dag. Wandelen, fietsen of een rondje op de skeelers, aan die benodigde meters op de stappenteller kom ik wel.

Volgens het plan heb ik me alsnog opnieuw gemeten en gewogen. Twee kilo minder, gaf de weegschaal aan. Het aantal verloren centimeters laat ik maar even in het midden, want als je dat lint om je taille wat strakker aantrekt smokkel je er ook zo een paar af. Het zijn er in ieder geval niet meer. Voor nu tel ik dat maar als winst. Ik wandel gewoon lekker het voorjaar door, die zomer komt er toch wel aan. En als jullie me dan tegenkomen op die stretcher op het strand, heb ik misschien niet die gewenste bikinibody. Dan kun je twee dingen doen: of je kijkt de andere kant op, of je komt er lekker naast zitten met je zak chips.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉