Review: Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie

dinsdag, 14 mei 2024

Het boek Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie trok mijn aandacht tijdens een middagje struinen in de boekhandel. Voor een boek met zo’n titel voel ik altijd wat schroom om het in het openbaar te lezen of het op mijn salontafel te laten slingeren. Toch werd ik nieuwsgierig en schafte het aan. Het is een boek voor iedereen die worstelt met angst, op zoek is naar meer zelfliefde en een betere acceptatie van zichzelf.

Auteur Marian Mudder, die we misschien allemaal beter kennen als actrice, geeft eerst een heldere en toegankelijke uitleg over wat angst is en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt.  Ze combineert wetenschappelijk onderbouwde informatie met persoonlijke ervaringen. Daardoor is het niet alleen leerzaam maar ook heel herkenbaar. En daar houden we van: ontdekken dat je niet de enige bent. Een belangrijk aspect van dit boek is de focus op zelfliefde en acceptatie. Mudder is natuurlijk niet de eerste die daar wat over roept. Door middel van praktische oefeningen en reflecties kun je als lezer aan de slag om een liefdevolle en compassievolle relatie met jezelf op te bouwen.

Verbonden met de inhoud van het boek

De schrijfstijl is warm en empathisch. Mudder stelt je vragen alsof je naast elkaar zit en in gesprek bent. Het zet je ertoe aan om ze hardop aan jezelf te stellen en te beantwoorden. Je voelt je al snel verbonden met de inhoud van het boek. Het heeft een duidelijke structuur en is opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Op de gekleurde pagina’s kom je oefeningen tegen en ‘Notes to self’. Die zijn een welkome afwisseling in de hoofdstukken. Als een soort pauze of rustmoment om even op adem te komen.

Quote uit het boek:

,,Het probleem is niet dát we denken, het probleem is dat we ons volledig identificeren met wat we denken en, nog belangrijker, iedere gedachte voor waar aannemen. We denken dat we onze gedachten zíjn.”

Het is oké om bang te zijn

Een van de belangrijkste inzichten die ik uit dit boek haalde, is dat angst een normale menselijke emotie is en dat het oké is om bang te zijn. Mudder benadrukt het belang van het omarmen van je angsten in plaats van ze te onderdrukken. Dat doet ze door te vertellen over ego, dat stemmetje dat we allemaal in ons hoofd hebben. Ik kwam er bovendien achter dat ik net als veel mensen verslaafd ben aan denken. Dat zou ik wel eens wat minder mogen doen. Het boek leert je hoe je liefdevol naar jezelf kunt kijken en jezelf kunt accepteren zoals je bent. Deze inzichten zijn niet alleen theoretisch, maar worden ondersteund door praktische tips en technieken die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.

Waardevolle inzichten en praktische handvatten

Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie is geschikt voor iedereen die meer wil begrijpen over de psychologische mechanismen achter angst en onzekerheid. Ben je op zoek naar manieren om je mentale gezondheid te verbeteren en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen, dan gaat Mudder je zeker op ideeën brengen. Of je nu al jaren worstelt met angstklachten of gewoon meer wilt leren over persoonlijke groei en zelfacceptatie, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische handvatten.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉