Waarom wandelen helpt bij stress

zaterdag, 16 sep 2023

Veel mensen zijn tegenwoordig dagelijks driftig in de weer met hun stappenteller. Hoeveel stappen per dag nu precies optimaal zijn, daar bestaan verschillende theorieën over. Maar dat regelmatig wandelen goed voor je is, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Sinds ik er actief mee aan de slag ging, heb ik gemerkt hoe positief het voor mijn gezondheid is en dat wandelen echt helpt bij stress.

In het voorjaar van 2023 bleek dat mijn zenuwstelsel overactief was. Dat was een lastige boodschap, want ja, daar moet je wel even voor uittrekken om van te herstellen. Al gaat dat bij de een natuurlijk sneller dan bij de ander. Ik ben zelf nogal oplossingsgericht, dus ik dacht: ‘kom maar op, zeg me wat ik moet doen en ik doe het’. Alles om me weer mezelf te voelen. Logischerwijs was dat niet zo simpel. Er kwam veel bij kijken; ik moest mezelf en al mijn gewoonten kritisch onder de loep nemen en iets veranderen.

Wandelen in de natuur

Om dat te bereiken besloot ik in ieder geval zo vaak mogelijk te gaan wandelen. Niet fietsen of hardlopen of mezelf uitputten in de sportschool. Maar gewoon: wandelen. In de natuur. Nu ben ik in de gelukkige gelegenheid dat ik in een dorp woon met heel veel natuur in de omgeving. Bos, duinen, polders, strand, ik heb het allemaal binnen handbereik. Ik koos steeds afwisselende routes, zodat het ook niet te snel als een sleur zou voelen. De ene keer liep ik een half uurtje, terwijl ik op andere dagen een uur of soms anderhalf liep. De positieve effecten die het op mij had (en heeft, want ik wandel nog steeds) hebben me eigenlijk best verrast.

Ademhaling verbeterd

Allereerst ging ik beter ademhalen. Door mijn overactieve zenuwstelsel had ik een disfunctionele ademhaling ontwikkeld en had ik soms veel last van hyperventilatie. Door te gaan wandelen heb je enerzijds afleiding en anderzijds is je lichaam tijdens het lopen min of meer verplicht op een goede manier te ademen. Na een tijdje ging ik vanzelf weer goed ademhalen, zonder dat ik telkens diep wilde zuchten en zonder buiten adem te raken.

Ontspanning door inspanning

Steeds sneller voelde ik de ontspanning in mijn lijf komen als ik ging wandelen. Ik stond er meer bij stil dat ik mijn schouders liet zakken en mijn kaken ontspannen. Na een tijdje merkte ik dat de algehele spierspanning steeds minder werd en mijn lichaam gewoon weer fijn begon aan te voelen. Ik maakte letterlijk meters en dat was trouwens mooi meegenomen voor mijn conditie, die werd ook steeds een beetje beter. Regelmatig lekker doorstappen levert ongemerkt toch de nodige lichaamsbeweging op.

Ruimte voor nieuwe ideeën

En het laatste wat ik heel fijn vind aan wandelen is dat het ruimte in mijn hoofd geeft om na te denken en er dan vanzelf nieuwe ideeën op komen borrelen. Wanneer ik buiten in het bos of de duinen loop, vallen al die andere prikkels even lekker weg. Dat geeft letterlijk ruimte. Ik kan dingen dan van een afstandje bekijken en er nog eens rustig over nadenken. Dus ik kan het je echt aanraden, hoe suf het in eerste instantie ook klinkt, ga lekker lopen!

Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Dan kun je ook een wandeltraining volgen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig. Het hielp mij heel goed om wekelijks met een groepje aan powerwalking te doen.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉