Waarom de sauna ook fijn is in je eentje

donderdag, 12 okt 2023

Een dagje naar de sauna is lekker ontspannend en gezond voor je. De meesten van ons zullen dat doen met hun geliefde, met hun zus, een vriendin of zelfs een groepje vrienden of vriendinnen. Maar ik zal je vertellen waarom de sauna ook fijn is in je eentje.

Ik ben niet echt opgegroeid met naar de sauna gaan, dus ik was pas ergens in de twintig toen ik er voor het eerst naartoe ging. En je weet het misschien nog wel, die eerste keer is even wennen. Sommige sauna’s hebben gemengde kleedkamers en dan sta je je dus uit te kleden met al die mensen om je heen. Zowel mannen als vrouwen. Da’s een drempeltje, vond ik toen. Maar na een half uurtje ben je ook wel gewoon gewend aan al dat bloot.

Wennen aan de sauna

Als saunagroentje moest ik nog leren hoe de hele saunagang van opwarmen, sauna in, sauna uit, afkoelen en uitrusten in zijn werk ging. De meeste mensen in de sauna geven je daar graag uitleg over, dus zo stond ik eens met een oudere meneer bij het dompelbad die mij geduldig uitlegde dat ik wel helemaal kopje onder moest gaan om hoofdpijn te voorkomen. Best een gek idee dat ik hier zo met een wildvreemde in mijn poedelnakie gezellig over stond te keuvelen. Ook een botsing met een van mijn mede saunagangers omdat we tegelijk door de deur wilden stappen, was een beetje ongemakkelijk. Maar ach, we zijn allemaal net mensen 😉

Een saunadagje in mijn uppie

Door de jaren heen ging ik graag een dagje met een vriendin naar de sauna. Gezellig als je elkaar even niet gesproken hebt, dan kun je bijpraten, samen thee drinken en niet op de tijd letten, want je hoeft nergens naartoe behalve aan het einde van de dag weer naar huis. Maar een tijdje geleden vroeg ik me af of het niet gewoon eens lekker zou zijn om een dagje in mijn eentje naar de sauna te gaan. Ik zette een kruis door een willekeurige woensdag in mijn agenda, bracht de kinderen onder bij mijn moeder, gooide mijn sporttas vol spullen en hup daar ging ik mijn lange dag me-time tegemoet.

Ik begon rustig aan in de infraroodsauna, zwom wat baantjes in het zwembad, deed nog een saunaronde, at wat en ging daarna een poosje rusten in de stilteruimte. Toen deed ik weer een saunarondje, nam een bubbelbad en daarna trakteerde ik mezelf op een kop thee met een groot stuk appeltaart en installeerde me in een lekker zithoekje met een boek en een tijdschrift. De gesprekken van de mensen om me heen waren wel wat lastig te negeren, maar ik hoefde er in ieder geval niet aan deel te nemen.

Sociale detox

Ik bleef zolang lezen als waar ik zin in had en besloot nog een laatste rondje sauna te doen. In het voetenbad overdacht ik de dag. Ik zag mezelf op dat moment wel een beetje zitten, zo in mijn uppie. Maar ik was zeker niet de enige die alleen was en het is ook absoluut niet zo dat mensen je gek aankijken. Na deze lange dag ontspannen en uitrusten ging ik op huis aan. De dame achter de receptie vroeg of ik het naar mijn zin had gehad. Dat had ik zeker. Ik bedacht me prompt dat dat een van de weinige zinnen waren die ik vandaag met iemand gewisseld had. Zo’n dagje sauna in je eentje is niet alleen een lichamelijke detox, maar ook zeker een sociale en daar heb je in deze tijd misschien nog wel het meest aan.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉