Column: Nieuw jaar zonder doelen

zondag, 07 jan 2024

We zijn er weer, in januari. Een nieuw jaar. Tijd van goede voornemens en doelen stellen. Nou ben ik daar nooit zo heel druk mee in de weer en sinds afgelopen jaar weet ik weer waarom. Begin 2023 dacht ik eens een keer concreet aan de slag te gaan met een paar doelen. Gloednieuw jaar, gloednieuw notitieboekje, gloednieuwe doelen. Ik schreef van alles op waar ik het komende jaar aan ging werken. Ha, wat zou dit een te gek jaar worden met al die uitdagingen!

Niets bleek minder waar. Want het werd alles behalve een te gek jaar. De eerste maanden vielen nog wel mee, maar echt veel energie had ik niet. Ik was al blij als het ’s ochtend lukte de kinderen naar school te brengen. Lag ik daarna soms wel twee uur op de bank voor er iets nuttigs uit mijn handen kwam. Vermoeid werd vermoeider, gestrest werd gestrester en mijn lijf ging steeds meer gekke dingen doen. Van oorsuizen tot hartkloppingen. In mei volgde de conclusie: ik had een overbelast zenuwstelsel. En ongeveer tegelijkertijd vertelden de artsen mijn vader dat hij niet meer beter zou worden. Ga dan maar eens lekker aan je doelen werken.

In plaats daarvan ging de rem erop, ik schakelde eerst standje overleven en daarna herstellen in. Dat ging natuurlijk met vallen en opstaan. En met veel wandelen. Want dat is best lekker als je het allemaal even niet meer weet. Had ik aan het begin van het jaar flinke ambities op allerlei vlakken, inmiddels was naar een dansfeestje gaan zonder hyperventileren al een hele prestatie geworden. Werken deed ik voor de helft van de tijd en mijn bestuursfuncties zette ik op pauze. Ik moest betere keuzes gaan maken voor mezelf.

Toen mijn vader in het laatste kwartaal van het jaar overleed, was dat natuurlijk verdrietig. Maar ik had er zo tegenop gezien dat er daarna ook een hele last van mijn schouders viel. Nu mocht ik weer echt vooruit gaan kijken. Een beetje dubbel was het wel: aan het einde van dat intense jaar voelde ik me eindelijk weer goed. Ik voelde me weer mezelf. Of nou ja, mezelf, een andere zelf misschien. Een nieuwe zelf. En dat is voor komend jaar al genoeg. Het boekje met doelstellingen blijft voorlopig nog even leeg.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉