Interview: Wanda maakte werk van wandelen

dinsdag, 09 apr 2024

Van wandelen werd Wanda Catsman altijd al heel blij. Ze richtte een wandelblog op, volgde een speciale opleiding en ging wandeltrainingen geven. Inmiddels is haar bedrijf De Wandeltrainer uitgegroeid tot een compleet online platform.    

,,Voorheen combineerde ik mijn werk als freelance communicatieadviseur met mijn wandelblog. Een tijd lang was mijn blog mijn volledige baan. Maar vorig jaar kreeg ik zo’n toffe baan aangeboden bij de Bas van der Goor Foundation, die kon ik eigenlijk niet weigeren. Die stichting zet zich in om mensen met diabetes in beweging te krijgen. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor alle wandelgroepen, waarbij we samenwerken met gemeentes. Gemeentes kopen in feite wandelgroepen bij ons in. En wij zorgen dat die groepen opgestart worden en dat er begeleiders zijn.”  

Op het lijf geschreven

Deze job is helemaal Wanda op het lijf geschreven, want daarnaast heeft ze nog haar bedrijf als wandeltrainer. Daar startte ze mee nadat ze haar liefde voor wandelen had hervonden. ,,In 2013 was ik net verhuisd van uit Zeeland naar Montfoort. Mijn leven daarvoor was overleven, ik heb veel ellende meegemaakt. Ik raakte in een bore out. Er kwam wel een soort van rust, maar mijn lichaam wachtte op de volgende klap. Daar werd ik gek van. De huisarts vroeg me waar ik blij van werd. Dat was wandelen en toen heb ik dat opgepakt. Van daaruit ging ik erover schrijven, maar dan krijg je ook vragen van mensen.”

Wanda Catsman is de Wandeltrainer

Gestart met de wandeltrainer

Wanda vond het heerlijk om vanuit haar eigen ervaring over wandelen te vertellen, maar ze wilde er meer kennis over hebben. ,,Dus toen ben ik de opleiding tot wandeltrainer gaan doen bij de Koninklijke Wandelbond Nederland. En van daaruit ben ik wandeltrainingen gaan geven. Eerst gewoon in Montfoort. Maar ik kreeg nog steeds vragen uit het hele land. En vrij snel ben ik toen online trainingen gaan aanbieden. In 2018 startte ik De Wandeltrainer. Het begon met een mailingreeks met tips en oefeningen. Inmiddels is het een heel platform met bijna zesduizend cursisten.” Wanda bereikt heel wat mensen die ofwel willen beginnen met wandelen of het verder willen uitbreiden. En die via het platform met elkaar in contact kunnen komen.

,,Het begon met een mailingreeks met tips en oefeningen. Inmiddels is het een heel platform met bijna zesduizend cursisten.”

Een online platform erbij

,,Eind 2019 dacht ik hé, ik ben gespecialiseerd in communities, ik wil hier een community voor bouwen. Ik zag dat er potentie in zat. En ik heb toen besloten te investeren in een online platform. Dat was precies het goede moment bleek achteraf, net voor corona. In twee weken tijd zette ik alle trainingen om naar het online platform. En in maart 2020 brak corona uit en begon iedereen te wandelen. Ze liepen tegen blessures aan en kwamen dan bijvoorbeeld bij mij terecht. Het explodeerde een soort van.” Volgens Wanda had ze ook wel geluk dat ze vanuit haar blog al een grote volgersgroep had. ,,Daar was ik al vijf, zes jaar mee bezig. Ik merk nu pas hoe belangrijk dat stuk geweest is. Op den duur kon ik van mijn blog en de Wandeltrainer samen prima leven.”

Ondernemer in hart en nieren

,,Ik heb verschillende bedrijven gehad en ik denk dat ik nooit meer geen ondernemer zou kunnen zijn. Ondanks dat ik nu ook weer een baan heb, kan ik De Wandeltrainer niet opgeven, want ik vind het zo leuk om te doen. Omdat ik weet dat het iets unieks is en dat er vraag naar blijft. Waarom zou ik er dan mee stoppen? Bovendien is het grootste deel online en heb ik er niet veel omkijken naar, doordat het grotendeels geautomatiseerd is. Vorige week had ik 19 nieuwe klanten en ik heb er bijna niets voor hoeven doen, buiten het bijhouden of er nieuwe vragen zijn op de community.”

De Wandeltrainer deelt graag kennis met wandelaars

Goede balans in werk en privé

Wat betreft werk en privé vindt Wanda dat ze een goede balans heeft gevonden. ,, Twee dagen per week werk ik aan mijn bedrijf en vier dagen voor een baas. Anderen zullen dat nog best veel vinden. Voorheen werkte ik ook nog iedere avond. Daar ben ik mee gestopt. Ik pak liever een boek en ga op tijd naar bed.” Daarnaast heeft ze heel bewust gekozen om de coaching en de een-op-een-begeleiding af te schalen. ,,Voorlopig kan ik die er niet bij hebben. Ik wil niet meer dan één avond in de week werken. Eerst wilde ik alles en iedereen blij maken en het bracht geld in het laatje. Maar nu zeg ik het gewoon als mijn agenda vol zit, hoe jammer mensen dat ook vinden. Je kunt niet alles.”

,,Voorheen werkte ik ook nog iedere avond. Daar ben ik mee gestopt.”

Zeilen en remote werken

,,Ontspanning haal ik naast wandelen uit zeilen. Mijn vriend is een zeiler. We zijn eens twee weken gaan zeilen in Zeeland. Op die boot kan ik eigenlijk weinig en al helemaal niet wandelen. Dus ik word een soort van gedwongen om rust te houden en dat is heerlijk. Wel lekker buiten zijn, dat is voor mij heel belangrijk. Inmiddels hebben we nu onze eigen boot. Ooit zou ik nog wel eens voor langere tijd willen varen en dan remote werken. Ik denk ook dat het haalbaar is. Ik heb een bedrijf gecreëerd waar dat mogelijk is. Ideaal zou zijn om vier uur per week te werken. In beperkte tijd zoveel mogelijk mensen helpen. Dat lijkt me geweldig.”

Inspiratie door andere ondernemers

Als ondernemer kijkt Wanda zeker naar anderen, maar doet wel heel erg haar eigen ding. ,,Ik wil dingen doen die bij me passen en authentiek blijven. Omdat ik anders het gevoel heb dat je een kunstje aan het vertonen bent. Ik laat me inspireren door andere ondernemers, ik volg ook veel ondernemers en heb een cursus gedaan bij Celine Charlotte. Maar ik geef er dan wel mijn eigen draai aan.” Wanda houdt ervan om te pionieren en nieuwe dingen uit te proberen. ,,Ik ben wel erg handig met software en ik vind het heel leuk om uit te zoeken hoe ik dingen nog efficiënter kan maken. Ik doe de dingen waar ik goed in ben en die ik leuk vind, en de rest besteed ik uit. De manier waarop ik het nu heb ingericht, werkt voor mij heel goed. Het is belangrijk voor mij dat ik het gevoel heb dat ik eraan bijdraag om mensen in Nederland in beweging te krijgen.”

Wandeltrainer Wanda Catsman weet alles van wandelen.

Ambities voor de toekomst

,,Ik zou wel willen kijken of ik met een paar grote spelers in de markt kan gaan samenwerken. Denk aan Garmin. Die hebben prachtige horloges en een app voor het hardlopen en wielrennen en je kunt er coachingsprogramma’s volgen. Het zou super tof zijn als ik daarvoor een coachingsprogramma zou kunnen ontwikkelen gericht op wandelen. Ik zou heel graag mijn kennis willen gebruiken om via dat soort netwerken nog meer mensen te bereiken. Niet zozeer vanuit commercieel belang, maar om meer mensen bewust te kunnen maken hoe belangrijk en fijn bewegen is. Ik zou wel de Evy Gruyaert van het wandelen willen worden, haha!”

Ben je geïnspireerd geraakt door Wanda? Lees ook haar blog over hoe gezond wandelen is of vraag een proeftraining aan.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉