Interview: Floor Kik hing haar trouwtoga aan de wilgen en werd uitvaartbegeleider

dinsdag, 28 mei 2024

Jarenlang trouwde Floor Kik tientallen stellen met liefde, maar diep in haar hart wilde ze altijd al in de uitvaartbegeleiding werken. Ze veranderde van koers en doopte haar bedrijf Floor trouwt met Liefde om naar Afscheid met liefde. 

Het scheelt maar een letter; van trouwen naar rouwen. En Floor weet inmiddels uit ervaring dat die twee dingen dichter bij elkaar liggen dan we vaak denken. Sinds 2008 was ze trouwambtenaar (eerst voor de gemeente, later zelfstandig) en deed dat naast haar baan als personeelsadviseur op een middelbare school. ,,Mensen hebben het idee dat er bij een huwelijk alleen maar blijdschap en vrolijkheid is. Dat is echt niet waar. Op zo’n mooie dag kan een gemis van dierbaren erg aanwezig zijn. In mijn tijd als trouwambtenaar merkte ik dat er juist ook vaak ellende en verdriet om de hoek kwamen kijken.”

Ruimte voor verdriet en blijdschap

,,Mijn ervaring is dat ik tijdens een huwelijksvoltrekking het verschil kon maken als er iemand gemist werd. Het zit toch in ieders hoofd. Ik vind dat je het beter kunt benoemen, dan is de lading er af en kan er ook genoeg ruimte zijn voor blijdschap.” Blijkbaar deed Floor iets goed, want ze kreeg vaak te horen hoe fijn mensen dat hadden gevonden. Mede daardoor ging het idee om uitvaartbegeleider te worden verder groeien. ,,Eigenlijk wilde ik dat altijd al. Het zit een beetje in mij. Vroeger las ik al de rouwadvertenties, ik vond dat mooie uitingen van liefde. En ik houd ervan om over de geschiedenis van mensen te horen.”

Het roer om op haar vijftigste

In 2016 nam ze een pauze als trouwambtenaar. ,,Omdat je agenda ver vooruit gevuld is, duurde het even voor die leeg was. Ik besloot alleen nog enkele voor mij speciale paren te trouwen. Toen ik later weer verder ging, begon de planning opnieuw snel vol te lopen. Ik begon steeds meer moeite te krijgen met die ijzeren agenda. Je weet voor lange tijd vooruit wanneer je huwelijken hebt en je moet er dan ook echt staan.” Op haar vijftigste nam ze een drastisch besluit. ,, Ik kon mijn werk als personeelsadviseur nog wel een jaar of twaalf blijven doen, maar ik kon nu ook gaan doen wat ik écht wilde doen: uitvaartbegeleider worden.”

Je moet jezelf goed kennen

,,Ik doe de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Gaandeweg in Twello. Daarnaast volg ik de post-HBO-opleiding Begeleiden bij Rouw en Verlies van rouwexperts Luuc Smit en Manu Keirse. Zij werken in opdracht van Hogeschool Zeeland. Een van de dingen die we trainen is het actief luisteren. Je zou denken dat ik dat ik daar al veel ervaring mee heb, toch is het goed en leer ik er veel van. Er komt dan iemand zijn of haar verhaal vertellen en wij moeten daar de belangrijkste dingen uit pikken. Ook de dingen die ons zelf raken. Je moet jezelf goed kennen voor dit beroep, maar uiteindelijk sta je in dienst van degene over wie het op dat moment gaat.”

Weg met de ijzeren agenda

De ijzeren agenda is niet meer van toepassing, maar als uitvaartbegeleider gaat het werk wel dag en nacht door. ,, Als ik ga slapen zet ik mijn geluid juist aan in plaats van op stil.” Met Afscheid met Liefde springt Floor in op de trend dat er steeds meer zelfstandige uitvaartbegeleiders zijn. ,,Mijn doel is niet om veel uitvaarten te begeleiden, maar om het heel goed te doen. Daarom neem ik maar één opdracht tegelijk aan.” Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is en wat er moet. ,,Eigenlijk zijn er maar heel weinig verplichtingen. Er moet uiteraard aangifte gedaan worden en er is een minimale en een maximale termijn aan de tijd die zit tussen overlijden en cremeren of begraven. Daar moeten we ons natuurlijk aan houden, maar verder kun je heel veel zelf invullen. Voor mij is de liefde het belangrijkst. Ik wil graag dat de uitvaart een mooi portret van iemand wordt.”   

Ben je benieuwd hoe Floor verder invulling geeft aan haar nieuwe bedrijf? Volg Floor op Afscheid met Liefde.

*Dit interview verscheen eerder in PZC.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉