6 tips om een overactief zenuwstelsel te kalmeren

woensdag, 03 apr 2024

Als je last hebt van een ontregeld of ook wel overactief zenuwstel, heeft dat een flinke impact op je dagelijks functioneren. Graag deel ik 6 tips met je die mij geholpen hebben om een overactief zenuwstelsel weer te kalmeren.

1 Pas op de plaats en accepteren

Een ontregeld zenuwstelsel wordt niet rustiger als je stug door blijft gaan met alles wat je doet. Accepteer dat het zo is. Je bent ‘ziek’ en daar moet je van herstellen. Ik heb daarom een flinke pas op de plaatst gemaakt. Ik meldde me voor vijftig procent ziek bij het broodfonds waar ik als zelfstandige bij aangesloten ben. Mijn vrijwilligerswerk in twee besturen legde ik voor onbepaalde tijd stil. Ook andere afspraken zoals netwerkborrels, verjaardagen en feestjes die ik niet zag zitten, cancelde ik.

2 Prikkels doseren en agenda leeg

We krijgen de hele dag een enorme berg prikkels tot ons. En die kan je ontregelde zenuwstelsel niet meer goed verwerken. Je filter is eigenlijk stuk. Alles komt veel harder binnen en de simpelste dingen kun je niet handelen. Ik maakte mijn agenda zo leeg mogelijk. Verplichtingen maakten me erg onrustig. Ik liet het nieuws en social media even voor wat ze waren. De televisie uit ’s avonds na tien uur en gewoon een boek lezen in het uur voordat ik ging slapen.

3 De natuur in en bewegen

Ik kreeg de tip van iemand om vooral veel te gaan wandelen. Aangezien ik alles wilde proberen om me beter te voelen, ging ik dat doen. Door het bos of langs het strand. Het liefst iedere dag, maar toch zeker vijf keer per week. De ene keer twintig minuten, de andere keer een dik uur. Het hielp me enorm om rustig te worden, ruimte in mijn hoofd te maken en mijn ademhaling te verbeteren. En ik had meteen even lekker lichaamsbeweging gehad. Wandelen bleek voor mij een van de meest helende bezigheden om mijn zenuwstelsel te kalmeren.

4 Blijven ademen

Omdat ik last had van hyperventilatie, ben ik ook daar over gaan lezen. Je hebt al snel zo’n beeld op je netvlies van iemand die in een zakje zit te blazen. Dat moet je schijnbaar vooral niet doen. Bij hyperventileren is het zuurstofgehalte in je bloed te laag en het koolzuurgehalte te hoog. Er zijn allerlei oefeningen voor om je ademhaling weer op orde te brengen en te zorgen dat je het automatisch weer goed gaat doen. Het wordt namelijk extra lastig als je er de hele tijd op gaat letten. Een heel interessante methode vind ik die van Buteyko. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode die zorgt dat je gezond leert ademen en zo lichamelijke klachten vermindert. 

5 Hulp inschakelen die bij je past

Persoonlijk ben ik bij mijn huisarts niet veel verder gekomen met mijn ontregelde zenuwstelsel. Om beter te slapen kreeg ik oxazepam, die ik na vier nachten weggooide. Ik was als de dood om er verslaafd aan te raken. Uiteindelijk ben ik via mijn netwerk te rade gegaan bij een homeopaat, een acupuncturist en een fysiotherapeut. Ik ben niet zweverig aangelegd en deze mensen zijn dat ook zeker niet. Mij bracht het absoluut verbetering, maar een goede tip die iemand me gaf was wel: Doe niet te veel tegelijk, als je ergens niet verder mee komt, ga dan pas door naar het volgende. Dus niet als een malle alle hulplijnen in één keer inschakelen, maar kijk wat bij je past.

6 Aan de slag met Breinfijn

Als je nou geen zin hebt om een psycholoog in te schakelen (wat ook zeker niet noodzakelijk is), maar je wel aan de slag wilt om van al die vervelende klachtjes af te komen, dan kun je overwegen een online programma te volgen van Bureau Breinfijn. Na lang wikken en wegen, heb ik het erop gewaagd. Rosalie van Gils is de oprichtster van Bureau Breinfijn en als psychologe gespecialiseerd in angstproblematiek, paniekaanvallen en chronische stressklachten. In haar programma’s, die je gewoon lekker vanachter de computer kunt volgen, legt ze eerst uit hoe ons brein werkt. Vervolgens geeft ze je allerlei tips en opdrachten om uiteindelijk weer rust in je lichaam en hoofd te krijgen.   

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉