De window of tolerance, de kunst om binnen je ‘raampje’ te blijven

woensdag, 24 jan 2024

The window of tolerance, heb je er wel eens van gehoord? Ik liep laatst tegen een artikel aan over dit concept dat gebruikt wordt in de psychologie. Het verwijst in feite naar de optimale emotionele staat waarin je het beste functioneert. Het evenwicht bewaren is best een uitdaging. Je wilt je emotioneel lekker in je vel voelen, dan is het dus de kunst om binnen je ‘raampje’ te blijven.

The window of tolerance

Psycholoog Daniel Siegel introduceerde dit begrip in de psychologie. Het vertegenwoordigt het bereik van emotionele opwinding waarbinnen iemand goed kan functioneren. Binnen dit raam kun je emoties ervaren en verwerken zonder overweldigd te raken of afgesloten te zijn van je gevoelens. The window of tolerance is als een venster dat opent en sluit, afhankelijk van verschillende factoren zoals stress, omgevingsinvloeden en persoonlijke ervaringen. Zit je binnen dit raam, dan kun je helder denken, effectief communiceren en gezonde relaties onderhouden. Buiten het raam kunnen zich problemen voordoen, waardoor je in de stress schiet en angstig wordt of in paniek raakt.

Emoties beheersen

Je kunt zelf leren hoe je binnen dat raampje blijft. Wanneer je je emoties, gedachten en gedrag goed onder controle hebt, of in ieder geval zelf begrijpt, dan weet je wat je in stressvolle situaties moet doen om niet buiten je window of tolerance te raken. Die zogenaamde effectieve zelfregulatie helpt om een gezond evenwicht te vinden, zelfs wanneer er allerlei dingen gebeuren die je laten wankelen en je buiten je raampje proberen te duwen.

Praktische tips

Een goede ademhaling kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Ook het beoefenen van mindfulness en meditatie kunnen bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn en het verminderen van stressreacties. Neem voldoende rust en plan bewust ontspanning in om stress op de lange termijn te verminderen. Werk tot slot ook aan je communicatie, is die duidelijk en effectief, dan kun je goed in de gaten houden wanneer je buiten je raampje dreigt te raken. Wil je een stok achter de deur om met angst en stress te dealen? Kijk dan zeker eens bij Bureau Breinfijn naar een cursus of online programma.  

The window of tolerance is een leerproces

The window of tolerance is eigenlijk een heel waardevol concept dat ons in staat stelt om emotioneel veerkrachtig te blijven in uiteenlopende situaties. Het mooie is dat je er zelf heel goed aan kunt werken als je het omarmt, waardoor je beter in je vel gaat zitten. Onthoud dat jouw raampje iets dynamisch is en dat het een doorlopend proces is om eraan te werken. Ik vond het wel een goede metafoor, als ik in lastige situaties het raampje visualiseer, helpt me dat om mijn grenzen te stellen. Als er iets is dat ik nu heb geleerd, is het dat je je leven lang blijft leren en misschien nog wel meer naarmate je ouder wordt.    

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉