Broodfonds, is dat iets voor mij?

woensdag, 28 feb 2024

Als ondernemer moet je zelf iets regelen voor het geval je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Er zijn plannen om dat per 2027 wettelijk verplicht te stellen. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, maar er zijn tegenwoordig ook alternatieven, zoals een broodfonds, bedacht door de Broodfondsmakers. Belangrijkste vraag hierbij is waarschijnlijk: een broodfonds, is dat iets voor mij?

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds houdt in dat een groep ondernemers met elkaar een gezamenlijk vangnet vormt om ziekte en arbeidsongeschiktheid te bekostigen. Wanneer je als ondernemer ziek wordt, zit je op den duur zonder inkomen. De meeste ondernemers hebben een buffer om de eerste maand(en) op te vangen. Maar wat als je die buffer niet hebt of je raakt langer dan een paar maanden uit de roulatie? Dan kan een broodfonds uitkomst bieden. Zo’n broodfonds heeft een bestuur en bestaat doorgaans uit maximaal 50 leden. Eenvoudig gezegd: Samen vul je een pot met geld en raakt er iemand arbeidsongeschikt, dan krijgt diegene maandelijks geld uit de pot.

Inleg in het broodfonds

Het vullen van die pot moet natuurlijk wel eerlijk gaan. Daarom wordt er voor iedereen een eigen rekening geopend. Daar wordt iedere maand een vast bedrag op gestort. Er zijn daarbij acht niveaus; de hoogte van je maandelijkse inleg bepaal je zelf, al moet je omzet dat wel toelaten natuurlijk. De organisatie van Broodfondsmakers (waar de broodfondsen in Nederland bij aangesloten zijn) controleert al dit soort zaken. Zolang er geen zieken zijn, groeit het bedrag op de rekeningen gestaag. Zodoende bouw je na verloop van tijd een aardige buffer op. Is er wel een zieke, dan krijgt die van alle leden een kleine schenking die optelt tot het bedrag waarvoor de zieke ingeschreven is.

Ziekmelding bij het broodfonds

Je kunt bij een broodfonds maximaal twee jaar geld uitgekeerd krijgen. Een broodfonds is dus vooral geschikt voor kortdurende arbeidsongeschiktheid, wanneer je bijvoorbeeld geopereerd moet worden of een ongeluk hebt gehad waarvan je een tijdje moet herstellen. Een groot verschil met een AOV is dat je ziekmelding bij een broodfonds niet gecontroleerd wordt door een arts. Je ziekmelding is op basis van vertrouwen. Als jij zegt dat je ziek bent, dan mogen de andere leden erop rekenen dat je ziekmelding oprecht en geoorloofd is. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat dit principe heel goed werkt en het verzuim van broodfondsleden doorgaans heel laag is. De leden in een broodfonds zitten vaak in overlappende netwerken. Je valt dus al snel door de mand wanneer je je ziek meldt en toch aan het werk blijkt te zijn.

Voorwaarden om lid te worden

Er zijn in principe drie voorwaarden om lid te worden van een broodfonds: je bent ondernemer, je bent arbeidsgeschikt bij toetreden en je haalt maandelijks minimaal 750 euro netto winst uit je onderneming. Vaak is het dan nog zo dat broodfondsen zelf een paar voorwaarden hebben. Veel broodfondsen werken met warme aanbevelingen. Nieuwe leden worden voorgesteld door mensen die al lid zijn van het broodfonds. Of soms is er de afspraak dat leden binnen een bepaalde beroepsgroep of regio actief moeten zijn.

Mijn persoonlijke ervaringen

Al sinds 2018 ben ik aangesloten bij mijn broodfonds. Het bevalt mij persoonlijk heel goed. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar, om zo ook het contact met de andere leden te onderhouden. Er zijn bijna nooit zieken, dus onze buffer ligt ver boven de 100.000 euro. Wanneer er wel zieken zijn, is iedereen heel begripvol en betrokken, de communicatie is heel open naar elkaar. Zelf heb ik gedurende drie maanden gebruik gemaakt van het broodfonds toen mijn zenuwstelsel overbelast was. Best even lastig om het gevoel te hebben dat je op andermans zak teert, maar daarvoor ben je nu eenmaal aangesloten bij een broodfonds. En het gaf mij rust om te kunnen herstellen.

Overweeg je je aan te sluiten bij een broodfonds? Ga dan zeker eens naar een voorlichtingsbijeenkomst bij jou in de buurt. Op de website van de Broodfondsmakers vind je alles wat je wilt weten.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉