Zakelijk bankieren bij een duurzame bank

woensdag, 22 mei 2024

Overstappen naar een andere bank is eng. Dat vond ik althans altijd. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Al heel lang wilde ik kiezen voor een ‘betere’ bank. Afgelopen jaar deed ik het eindelijk: zakelijk bankieren bij een duurzame bank. Ik werd klant bij KNAB.

Het is vaak zo dat je van huis uit bij een bepaalde bank bankiert. Je ouders zetten de eerste stappen op dat vlak door een spaarrekening voor je te openen. Vervolgens komt er een kinderrekening, een jongerenrekening en daarna een “echte grote-mensen-rekening”. Dus daarom zat ik jarenlang bij de Rabobank. Op zich weinig mis mee, mijn ouders bankierden daar tenslotte ook… Tot mijn verkering en ik gingen samenwonen. Hij zat namelijk bij ING (toen nog de Postbank) Tja, hoe ga je dat dan allemaal samenvoegen?

Een zakelijke rekening openen

Eerst deden we dat gewoon niet. Later kwam er een en/of rekening bij de Rabobank. Maar toen we op den duur een huis kochten, stapten we toch langzamerhand over naar ING, want daar liep ook de hypotheek. En toen ik eenmaal voor mezelf begon, koos ik dan ook voor een zakelijke rekening bij diezelfde bank. Die had ik jarenlang. Maar gaandeweg begon het een beetje te knagen. Ik zag steeds vaker kritiek voorbij komen op banken als ING, want zij zouden hun geld beleggen in bijvoorbeeld de wapenindustrie en niet bezig zijn met duurzaam of sociaal bankieren.

Toen ik daarnaast eens kritisch ging kijken naar mijn bankkosten, werd ik daar ook een beetje chagrijnig van. In verhouding tot het aantal transacties waren die aan de hoge kant. Iedere maand 20 euro betalen alleen om een bankrekening te hebben en betalingen te doen en te ontvangen, vond ik zonde van mijn geld. Dat moest voordeliger kunnen. Ik hoorde bovendien van andere ondernemers dat ze al langer naar tevredenheid zakelijk bankieren bij een duurzame bank.  

Duurzaam bankieren bij Knab

Om te kiezen welke bank het dan moest worden, heb ik naar een paar dingen gekeken. Allereerst wat de kosten voor mij als freelancer waren. Vervolgens of het mogelijk was een koppeling te maken met mijn boekhoudprogramma Snelstart. Daar ben ik namelijk gewoon tevreden over. Ten derde moest het ook makkelijk zijn om over te stappen. En ten slotte of zo’n bank dan ook echt een duurzame missie heeft. Voor mijn zakelijke rekening kwam ik daarvoor uit bij Knab. Overstappen ging heel gemakkelijk met hun overstapservice en mijn kosten per maand daalden naar zo’n 9 euro.

Je kunt nu ook voordelig klant worden bij Knab, je krijgt dan het eerste jaar 50% korting!

Knab doet in mijn ogen echt goede dingen met het geld dat particulieren en ondernemers bij hen onderbrengen. Ze investeren nooit in zaken als de tabaksindustrie, de kolenindustrie of palmolieproducten. Knab investeert wél in bedrijven die actief bezig zijn om hun impact op klimaatverandering te beperken. Bij het beleggen van geld zetten ze in op lage risico’s en er wordt zaken gedaan met bedrijven die verantwoord omgaan met onder andere milieu, mensenrechten en volksgezondheid. Dat geeft mij een goed gevoel. Lees zelf vooral meer over de maatschappelijke rol van Knab.

Het enige dat misschien een nadeel zou kunnen zijn is dat een bank als Knab een online bank is. Er zijn geen kantoren waar je langs kunt. Maar, de klantenservice is dan wel heel goed en biedt diverse mogelijkheden om contact op te nemen. Je kunt iedere werkdag met ze chatten van 8.00 tot 20.00 uur en in het weekend tussen 9.00 en 17.00 uur. Bellen kan ook op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur.

Categorieën

De blogs van de Rappe Redacteur bevatten affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, dan krijgt de Rappe Redacteur daar een commissie over. Het kost jou niks, maar het zorgt dat je alle content hier gratis kunt lezen. En soms kun jij ook een leuke korting krijgen op je aankoop. Dus, iedereen blij 😉